СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ПРОВЕДЕННЯ ФІЗИЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ГАСТРИТ - Ногас, А.О.; Подоляка, П.С.; Яцук, А.О. (Rehabilitation and Recreation, 2020)
У статті розглянуто особливості хронічного гастриту, його поширеність, причини виникнення та відновне лікування із застосуванням засобів фізичної реабілітації. Зокрема, на підставі узагальнення науково-методичної та спеціальної літератури визначено, що програма фізичної реабілітації повинна складатися і підбиратись для кожного пацієнта окремо з індивідуальним підходом та дотриманням усіх принципів реабілітації. Засоби реабілітації мають бути спрямовані на покращення емоційного та фізичного стану хворого та профілактику ускладнень. Програма фізичної реабілітації повинна включати в себе: загально-розвиваючі вправи, спеціальні вправи, рухливі ігри, масаж, загартування. Встановлено, що застосування лікувальної фізичної культури, масажу та фізіотерапевтичних процедур підвищує ефективність лікування хронічного гастриту на усіх етапах реабілітації та раціонально обмежує медикаментозну терапію.