(untitled) (Rehabilitation and Recreation, 2024)
Системи змагань у професійному спорті постійно оновлюються під впливом соціальних, економічних, демографічних і політичних факторів. Система змагань, яка склалася в професійному гольфі, нині перетворилася на грандіозне видовище, з одного боку, і прибутковий бізнес – з іншого. Важливо виявити специфіку становлення того чи іншого виду спорту в різні часові періоди та фактори, що на це вплинули. Мета – обґрунтувати моделі змагань у професійному гольфі для різних історичних періодів становлення та розвитку виду спорту. Матеріал та методи. Основним матеріалом для дослідження були дані з наукових і науково-популярних джерел інформації, в яких висвітлюються важливі факти щодо розвитку гольфу та змагань у ньому в різні історичні періоди, а також роботи, в яких висвітлюється специфіка сучасного етапу розвитку професійного гольфу та наявна інформація щодо компонентів системи змагань у ньому. Основним методом наукового дослідження було моделювання. Результати. На різних етапах розвитку професійного гольфу виділялися такі групи та моделі змагань: несистемна група: однотурнірна (1860–1894), двотурнірна (1895–1920), тритурнірна (1921–1933), чотиритурна (1934–1941) моделі; дискретно-системна група: чотиритурнірна (1946–1967) модель; системна група: турова (1968–1978), Grand Slam (1979–2014), турово-ієрархічна (2015–2019) моделі; десистемно-адаптивна група: турово-ієрархічна модель (2020–2021); ресистемна група: турово-ієрархічна модель (з 2022 року і дотепер). Висновок. Отримані в цьому дослідженні дані можуть доповнити знання про системи змагань у професійному спорті та, відповідно, дозволити фахівцям набути нових компетенцій у цій галузі.